skip to Main Content

Donkervoort D8 Audi

Productie: Donkervoort D8 Audi (1999-2002)

Eind jaren negentig werd een alternatief gevonden voor de Ford motoren. Cosworth stopte met het produceren van het blok en dus moest er een oplossing komen. Audi bood zich aan. De 1.8 T 20V AGU motor deed zijn intrede in de D8 reeks. En voor het eerst sinds het bestaan van het merk werd de overstap gemaakt naar een nieuwe motorenleverancier. De Audi motor had (en heeft) een aantal grote voordelen ten opzichte van de tot dan toe gebruikte motoren. Zo is de Audi motor lichter en compacter gebouwd en voldoet hij moeiteloos aan de strengste emissie-eisen.

Uit dit motorblok wordt een vermogen van 150 tot 240 pk in de D8-180R gehaald. Deze motor had een hogere levensduur, een kleiner formaat en een lager gewicht. Er werd een nieuw en stijver chassis ontwikkeld en er werd nog meer gewicht bespaard waarmee het totaalgewicht op 630 kg kwam.

Een verdere ingrijpende verbetering was dat Donkervoort in 2001 haar chassis zelf ging maken uit lasergesneden buizen en met behulp van speciale lastechnieken. Het resultaat, een aanzienlijk sterker en stijver chassis, maakte samen met alle andere wijzigingen van de D8 Audi een echt fenomeen.

Back To Top