skip to Main Content

Martin

Frankrijk
1990 – 1996

Super Martin

BRON: Dennis Ortenburger’s boek ‘Lotus Seven & the independents’

Frans en Engels gaan niet per se goed samen, dat geldt zeker voor Super Seven (en overigens ook andere kitcars).

Tot 1987 stond Franse auto wetgeving feitelijk in de weg om als Fransman een Seven-geïnspireerde auto te bezitten.

Frankrijks typegoedkeuringsregels bevatten onder andere strakke regels voor een botsproef, maximale uitstoot en geluid, minimale interieur afmetingen en bestuurdersvoetruimte breed genoeg om de linkervoetnaast het koppelingspedaal te kunnen plaatsen.

Zelfs voor Caterham in die tijd onneembare hobbels.

Georges Martin was eigenaar van een fabriek van motorfiets onderdelen (frames en high performance motoronderdelen) die zijn afzetmarkt zag afnemen doordat de Japanse Motorfiets industrie die onderdelen steeds beter zelf ging produceren.

Martin was een Lotus enthousiast en had altijd Colin Chapman’s omschrijving gewaardeerd dat de Lotus Super Seven een “four wheeled motorcycle” was.

Hij ontwierp de Super Martin naar Seven Series III model en hield terdege rekening met de Franse auto-eisen. Het ontwerp was verder vrij traditioneel: buizenframe, aluminium platen, fiberglas, wishbone voor en Ford starre achteras.

De Ford 1.6 SOHC was speciaal ontworpen om aan de milieu- en geluideisen te voldoen.

Voor de typegoedkeuring was de eis, dat alle onderdelen nieuw waren, dus het gebruik van een donorauto was dus onmogelijk.

Opvallend is dat Martin eigen speciale velgen ontwierp.

De eerst geproduceerde Super Martin is ter zielen. Deze werd ingezet bij de verplichte botsproef: met 50 km/u frontaal op betonblok.

Dat overleefde de wagen, niets viel ervan af én niets had passagiersgedeelte gepenetreerd.

De Super Martin werd toegestaan in Frankrijk en in 1991 waren 102 wagens geproduceerd. Standaard al relatief luxe uitgerust: leren stuur en interieur, glanzend houten dashboard en afneembaar dak.

Levering was zowel volledige auto of als kit. Voor dit laatste kon de koper een montage handleiding onder borgstelling lenen, maar liefst 300 kleuren foto’s die gehele montage toonden.

Tot en met 1996 heeft de Super Martin drie series gekend. Daarna is de productie gestaakt.

Back To Top