skip to Main Content

Rond het veen bij Bourtange

Evenementen > 2017 > augustus > Rond het veen bij Bourtange

Over dit evenement

Door Ruud van der Burg


Deel Nederland: Drente
Adres: Nabershof, Noordeind 21, 7815PB Emmen
Organisatie: Rien de Heer
Verzamelen: 10:30

Hoewel Bourtange de eindbestemming is van deze rit, gaat de route vanuit Drenthe door de streek Westerwolde. Dit gebied onderscheidt zich door de grote afwisseling in natuur, akkers, houtwallen, veengebieden en vele esdorpen waarbij de route ons leidt langs plaatsen met historische waarden. 

Paspoort of id-kaart meenemen, want je gaat de grens over.

  • Het middeleeuwse Klooster Ter Apel. Een kruisherenklooster uit 1465 en het enige nog bestaande plattelandsklooster van Noord West Europa, behorende tot de UNESCO top 100 van onroerende objecten in Nederland.
  • Kloosterboerderij Bleyendael, gerealiseerd op een prachtige stille plek in Westerwolde zoals die er in dit gebied omstreeks 1500 had kunnen staan; een boerderij gelieerd aan de orde van de kruisheren.
  • Sellingen, met zijn kunstroute, het schildersfestival Montmartre en de atelierroute De Beetse Ter Borg is Sellingen met recht hét kunstdorp van het Noorden.
  • Smeerling, een beschermd dorpsgezicht en essenzwermdorp. Er staan een aantal Saksische boerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw.  Langs Smeerling loopt het stroomdal van het riviertje de Ruiten Aa.
  • Het esdorp Onstwedde met de markante 42 meter hoge Juffertoren uit de 12 e /13 e eeuw.
  • Ter Wupping, wat zich kenmerkt door het karakteristieke hoeven- en beekdallandschap. Op een aantal van de vele kleine akkertjes wordt weer op traditionele wijze rogge geteeld, grondstof voor een aantal specifieke Westerwoldse streekproducten als Westerwolds roggebrood, honingkoek en Ortolaanjenever.
  • Bij Wessinghuizen ligt de Giezelbaarg. Deze zandheuvel herinnert aan duistere tijden in de Middeleeuwen. Je vindt er een monument met namen van de slachtoffers van de heksenvervolgingen in Westerwolde. De rechtspraak vond plaats vanuit de burcht in Wedde.
  • Bellingwedde, een gemeente rijk aan natuurschoon, cultuurhistorie en de restanten van het Bourtanger Moor. De Hoofdstraat van Bellingwolde is beroemd om de monumentale boerderijen en de prachtig gerestaureerde kerk uit de 15e eeuw met vrijstaande toren (1720).
  • Vanuit hier rijden we een klein stukje door Duitsland. Hier splits de route en kun je kiezen, of de snelweg van ongeveer 10 km waar de snelheidsduivels onder ons zich kunnen “uitleven” of gewoon de toeristische route, ook +/-10 km, richting onze eindbestemming Bourtange.

Vesting Bourtange is ontstaan in de Tachtigjarige Oorlog. Grote onbegaanbare moerassen bedekten in de 16 e eeuw het grootste deel van Westerwolde. Die moerassen waren slechts op enkele plaatsen via harde zanderige passen doorgankelijk, waaronder een pas over de plaats waar later Bourtange zou ontstaan. In 1580 was de stad Groningen in handen van de Spanjaarden. Willem van Oranje gaf opdracht om een schans met vijf bastions aan te leggen op de zandrug in het moerasgebied op de grens met Duitsland. Over deze zandrug, of tange, liep de weg die de stad Groningen verbond met Lingen en Westfalen (D). De Spanjaarden gebruikten deze route onder meer om de stad te bevoorraden. Bourtange werd door de eeuwen heen voortdurend versterkt, in overeenstemming met de veranderende frontier, nieuwste inzichten en de toegenomen vuurkracht van het geschut. In 1742 bereikte de vesting zijn grootste omvang. Met de opkomst van de ‘moderne oorlogvoering’ verloor de vesting geleidelijk zijn functie. Het garnizoen werd ingekrompen en steeds meer burgers vestigden zich binnen de wallen. In 1851 werd de ooit zo belangrijke vesting opgeheven. Ruim een eeuw na de opheffing van de vesting nam de gemeente Vlagtwedde het besluit de vesting te reconstrueren en ligt deze er bijna net zo bij als in het jaar 1742. De vestingstad is nog steeds bewoond. Daarnaast herbergen gebouwen die eerder een militaire functie hadden nu een informatiecentrum, horeca en musea. Een uniek locatie waar we mogen parkeren te midden van herstelde verdedigingswallen, grachten en oude kanonnen.
Hier kunnen we met een drankje nagenieten van hopelijk een mooie dag. 
Nieuwsgierig geworden naar deze prachtige omgeving? We zien jullie graag op 4 aug.

Aankomst Vesting Bourtange; 16:00 – 16:30 uur
Napraten op het terras bij ’s Lands Huys

Schrijf je in op de website,als lid of vriend van de Sevenclub.

Link naar de routes   

Back To Top