skip to Main Content

Dijkenrondje Lek, Waal en Linge

Evenementen > 2020 > september > Dijkenrondje Lek, Waal en Linge

Over dit evenement

Door Ruud van der Burg

Restaurant ’t VeerHuys’, Veerweg 7, 4112 PC Beusichem

Deel Nederland: Midden Nederland
Locatie: Restaurant: ’t VeerHuys’
Adres: Veerweg 7, 4112 PC Beusichem
Organisatie: Marc Trapman

Het rivierengebied in Midden Nederland ligt vol kronkelende oude en nieuwere dijken die het rivierwater tegen moesten houden en de op hoger gelegen zandruggen gebouwde dorpen en stadjes verbonden.
Dwars daar doorheen lopen de strakke dijken en forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze werd vanaf 1840 gebouwd om het westen van Nederland tegen aanvallen te beschermen en delen van midden Nederland onder water te kunnen zetten.
In de tweede wereldoorlog is daar door de Duitse bezetters een netwerk van bunkers aan toegevoegd.

Restaurant: ’t VeerHuys’, Veerweg 7, 4112 PC Beusichem)
Ontvangst 10:00 uur
Start 11:00

We starten onze dijkenrit met koffie en gebak bij ’t VeerHuys’.
Vanaf Beusichemse veer volgen de we Lekdijk stroomafwaarts langs Culemborg en fort  ‘Werk aan het Spoel’, tot fort Goilberdingen. Vandaar nemen we een stuk Waterlinie, de ‘Diefdijk’, richting Leerdam. Waar we de A2 oversteken zie je een links aan een plasje een ‘doormidden is gezaagde’ bunker. (De in 1944 gebouwde ‘Bunker 599’)

Vanaf Leerdam volgende we de meanderende dijk langs de Linge tot we bij Gorinchem kunnen oversteken en dan weer een stukje terug stroomopwaarts. Vervolgens steken we het rivierenland dwars over naar de Waal.
Daar volgen we de waaldijk stroomopwaarts langs dorpjes, mooie uiterwaarden en vogelbroedgebieden, tot vlak bij Tiel. Op de Waal is er drukke scheepvaart tussen Rotterdam en het Roergebied.
We gaan de dijk af en rijden tussen boomgaarden waar nu volop appels geplukt worden en weilanden, door de Betuwe. Via het oude Oranje vestingstadje Buren gaan we naar het veer over de Lek bij Eck en Wiel en steken over naar Amerongen.

Langs de Lek rijden we weer stroomafwaarts naar Wijk Bij Duurstede. De laatste etappe is een prachtige historische weg dwars door ‘Het Sticht’ langs oude Utrechtse buitenplaatsen.
Ons eindpunt is het “Paviljoen Buiten” (Singel 40A, 3984NZ Odijk).

Een pannenkoekenrestaurant met een ruim terras langs de Kromme Rijn. Vandaar ben je zo op de A12 voor de thuisreis.

PS
In het ’t VeerHuys’, is ook gelegenheid om te overnachten.

 

Link naar de route 

 

Back To Top